Hoe was het in 2021, in Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn?

Het 750 + 1-jarige Nieuwkoop was aanleiding voor de verlichte proeverijenroute Nieuwkoop-Alphen aan den Rijn. Van 11 t/m 27 november 2021 was hier en in de  aangrenzende gemeente Alphen aan den Rijn de vierde verlichte proeverijenroute in het Groene Hart. Ruim 110 karakteristieke boerderijen, molens,  een gemaal, een kerk en andere bijzondere panden op de route waren negen avonden, verspreid over drie weken, aangelicht; steeds op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 19 tot 22 uur. Vanwege de beperkende coronamaatregelen in november jl. waren op een gegeven moment slechts nog enkele locaties op de route te bezoeken: musea, boerderijwinkels en horeca. Op deze pagina en via onze facebookpagina informeerden we de bezoekers.

CORONA en de verlichte proeverijenroute
Doel van de nieuwe coronamaatregelen in november 2021 was dat mensen elkaar zo min mogelijk zouden treffen. De overheid besloot dat evenementen afgeschaald moesten worden en dat horeca en essentiële winkels ook beperkter open konden zijn.
Voor de avonden van de verlichte proeverijenroute 11 t/m 27 november betekende dit dat wel de lampen bij de deelnemende adressen tussen 19.00 en 22.00 uur gewoon aan gingen en dat enkele adressen nog tot 20.00 uur te bezoeken waren. De deelnemers van de verlichte proeverijenroute Nieuwkoop-Alphen aan den Rijn deden daarna nog de hele maand december de lampen op hun boerderij, molen, gemaal of ander karakteristiek pand aan. De organiserende agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen voldoet hiermee aan het verzoek van velen. Wie welke avonden de gevels aanlichtte, dat kon per adres verschillen, maar het was meestal de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 19 tot 22 uur.

Routeboekje
In een interessant boekwerkje met routekaart staat de bouw- en bewoningsgeschiedenis van de aangelichte panden beschreven. De uitgave start met een introductie onder de titel ‘Een landschap van ploeteren en plezier’.

De voorbereidingen voor de verlichte proeverijenroute op de bedrijven begonnen in de herfstvakantie 2021. Toen beschilderden tientallen kinderen grasbalen en spandoeken. Men hun favoriete eten en/of hun favoriete boerderijdier. In het laatste weekend van oktober zijn de broodnodige lampensets uitgereikt. En begin november stond het boerderijontbijt op het programma. Op 3 en 4 november haakten we bij de verlichte proeverijenroute in op het Nationaal Schoolontbijt. Twee groepen van de basisschool Oranje Nassau uit Zwammerdam en de Daltonschool uit Zevenhoven kregen een heerlijk ontbijt tussen de koeien en daarna een rondleiding. Ze gingen natuurlijk ook naar de kalfjes. Deze gezellige start van de dag gebeurt op de melkveebedrijven van de families Burggraaf | De Witte Gravin in Zwammerdam en Van Vliet in Nieuwveen. Doel is dat de kinderen ontdekken dat het eten dicht bij je in de buurt vandaan komt. Ook burgemeester Liesbeth Spies, wethouder Gert-Jan Schotanus en locoburgemeester Gerben van Duin kwamen die ochtenden mee ontbijten. Ook de pers was vertegenwoordigd via studio Alphen en Omroep West radio. Via deze link hoor je een verslag van Nieuwe Oogst tv .

Print Friendly, PDF & Email