Een goed begin van de dag

De kick off van de verlichte proeverijenroute gebeurt meestal tijdens de jaarlijkse Week van het Nationaal Schoolontbijt. Deze week heeft altijd iets speciaals in zich.  Zo ook op 3 en 4 november. Dan gaan enkele groepen 6 en 7/8 in de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn al vroeg uit de veren. Samen met locoburgemeester Gerben van Duin, burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Gert-Jan Schotanus ontbijten ze dan op een boerenbedrijf in de buurt van hun school, bij de families Van Vliet en Burggraaf.

Met een ontbijt op een boerenbedrijf willen de gemeentes en de organiserende agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen de schoolkinderen laten weten waar het dagelijks eten vandaan komt; en dat is dicht bij huis. Na het heerlijke gezonde ontbijt met producten uit de buurt  geven boer en boerin de leerlingen een rondleiding over hun bedrijf.

In 2019 organiseerden we een heerlijke lunch bij de koeien met aansluitend een rondleiding over het boerenbedrijf.  Groep 8 van basisschool De Rank in Vianen bezocht met wethouder Maks van Middelkoop het melkveebedrijf van de familie Brouwer in Hei- en Boeicop. Op tafel stonden natuurlijk weer gekookte eieren en kannen verse melk van het eigen bedrijf, én verrukkelijke boerenkaas, sappen, jam, honing en zelfgemaakte vleeswaren van boerderijen en streekwinkels uit de buurt.

In november 2017 ontbeten kinderen van OBS De Schakel uit Ouderkerk aan den IJssel op de voergang tussen de koeien van de familie Vonk Noordegraaf . Na het streekontbijt  gingen ze naar de kalfjes en de melkstal waar een robot de koeien melkt. Ook waren er raadsleden van de gemeente Krimpenerwaard ter plaatse en de pers, waaronder ANP Foto.

In 2016 was er  voor het eerst een ontbijt bij de koeien. De vier burgemeesters in de Utrechtse Waarden, die van Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein, ontbeten die betreffende ochtenden met een schoolklas in of boven de koeienstal. Aan dit ontbijt met aansluitend een rondleiding werkten mee de boerenbedrijven Doruvael van de familie Vlooswijk, Blokland in Montfoort, De Ruyge Weyde van de familie Van Vliet, Ruige Weide in Oudewater, familie Van Bunnik, Stuivenbergweg in IJsselstein en de Springhoeve van de familie De Wit, Boveneind Zuidzijde in Benschop. Iedereen ervoer het als heel bijzonder en vond dat dit het jaren daarna best in de herhaling kan. Ook bij de pers was er veel animo om bij dit zogeheten Burgemeestersontbijt te zijn en verslag te doen.

Print Friendly, PDF & Email