Lichtroute in Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn verlengd

De deelnemers van de verlichte proeverijenroute Nieuwkoop-Alphen aan den Rijn zetten de hele maand december de lampen op hun boerderij, molen, gemaal of ander karakteristiek pand. De organiserende agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen voldoet hiermee aan het verzoek van velen. Wie welke avonden de gevels aanligt, dat kan per adres verschillen, maar we gaan ervan uit dat dit vooral de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 19 tot 22 uur zal zijn.

Het 750 + 1-jarige Nieuwkoop was aanleiding voor de lichtroute. Van 11 t/m 27 november 2021 was hier en in de  aangrenzende gemeente Alphen aan den Rijn de vierde verlichte proeverijenroute in het Groene Hart. Ruim 110 karakteristieke boerderijen, molens,  een gemaal, een kerk en andere bijzondere panden op de route waren negen avonden, verspreid over drie weken, aangelicht; steeds op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 19 tot 22 uur. Vanwege de recente beperkende coronamaatregelen in november jl. waren op een gegeven moment slechts nog enkele locaties op de route te bezoeken: musea, boerderijwinkels en horeca. Op deze pagina en via onze facebookpagina informeerden we u.

CORONA en de verlichte proeverijenroute
Doel van de nieuwe coronamaatregelen van in november jl. is dat mensen elkaar zo min mogelijk treffen. De overheid heeft besloten dat evenementen afgeschaald moesten worden en dat horeca en essentiële winkels ook beperkter open konden zijn.
Voor de avonden van de verlichte proeverijenroute 11 t/m 27 november betekende dit dat wel de lampen bij de deelnemende adressen tussen 19.00 en 22.00 uur gewoon aan gingen en dat enkele adressen toen nog tot 20.00 uur te bezoeken waren.

Routeboekje
Wilt u op papier kennis nemen van de deelnemende adressen aan deze route, georganiseerd in het kader van Nieuwkoop 750 + 1 jaar, dan is hiervoor een interessant boekwerkje verkrijgbaar. Hierin staat de bouw- en bewoningsgeschiedenis van de aangelichte panden beschreven. De uitgave start met een introductie onder de titel ‘Een landschap van ploeteren en plezier’. Hier staat waar de boekjes met routekaart verkrijgbaar zijn.

De voorbereidingen voor de verlichte proeverijenroute op de bedrijven begon in de herfstvakantie. Toen beschilderden tientallen kinderen grasbalen en spandoeken. Men hun favoriete eten en/of hun favoriete boerderijdier. In het laatste weekend van oktober zijn de broodnodige lampensets uitgereikt. En begin november stond het boerderijontbijt op het programma. Op 3 en 4 november haakten we bij de verlichte proeverijenroute in op het Nationaal Schoolontbijt. Twee groepen van de basisschool Oranje Nassau uit Zwammerdam en de Daltonschool uit Zevenhoven kregen een heerlijk ontbijt tussen de koeien en daarna een rondleiding. Ze gingen natuurlijk ook naar de kalfjes. Deze gezellige start van de dag gebeurt op de melkveebedrijven van de families Burggraaf | De Witte Gravin in Zwammerdam en Van Vliet in Nieuwveen. Doel is dat de kinderen ontdekken dat het eten dicht bij je in de buurt vandaan komt. Ook burgemeester Liesbeth Spies, wethouder Gert-Jan Schotanus en locoburgemeester Gerben van Duin kwamen die ochtenden mee ontbijten. Ook de pers was vertegenwoordigd via studio Alphen en Omroep West radio. Via deze link hoor je een verslag van Nieuwe Oogst tv .

 

Print Friendly, PDF & Email