Volgende route in de Vijfheerenlanden

Met de Boerderijenstichtingen Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden en Utrecht zijn de voorbereidingen gestart voor een nieuwe verlichte proeverijenroute. Het streven is eind januari-februari 2019 een route in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden te organiseren. Via deze site en onze facebookpagina houden we je op de hoogte.  Wil je bij de nieuwe route helpen of met euro’s bijdragen, neem dan gerust contact op met Lyanne de Laat via E info@verlichteproeverijen.nl. We hopen je in ieder geval te ontmoeten op een van de avonden van de komende lichtroute.
Op deze pagina kijken we terug naar de verlichte proeverijenroute in de Krimpenerwaard eerder dit jaar. We hopen dat je hebt genoten en zien je graag weer bij de volgende editie.

Vogelwandeling in de Krimpenerwaard

Mart-Jan Verburg en Trea van de Wel, deelnemers aan de verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard, organiseerden zaterdagmiddag 3 maart vanaf hun boerderij een vogelwandeling over boerenland met kenners van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard, NVW . Op hun land heeft de zwarte sternkolonie namelijk al jaren een vaste stek.

Oude wandtegels

Op dinsdagavond 20 februari vertelde tegeldeskundige Herbert van den Berge uit Bergambacht op Achterbroek 25 in Berkenwoude over oude wandtegels in boerderijen. Het was de laatste avondactiviteit in het kader van de verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard. Negen avonden hebben de deelnemers de lampen op hun boerderij, molens, bruggen of kerk laten schijnen. De routeboekjes waren verkrijgbaar in de winkels en op de boerderijen die ’s avonds te bezoeken waren. Wat er  die negen avonden allemaal te doen was,  vindt je in dit programmaoverzicht. NIEUW was dat op 8 februari – éénmalig – een unieke bustoer langs de aangelichte boerderijen ging. Onderweg vertelde een gids en waren er enkele gezellige en smakelijke stops.

Hoe was het ook al weer

Op veel plaatsen hingen posters en liggen flyers. In de kranten verschenen artikelen. Ook voor RTV waren er interviews. Lammetjes, schapen, kalfjes, koeien, maar natuurlijk waren er ook paarden, katten en honden op de boerderij.  Recepten zijn uitgezocht en beproefd, foto’s uitgewisseld en schilderijen staan opgesteld. De muziekgroepen die gingen optreden oefenden nog een keer vaker. Er waren proeverijen met hamburgers van eigen vee, wild, kaas en toetjes gemaakt van melk van hun bedrijf. Boeren en boerinnen waren druk in de weer, maar ook de burgerbewoners van boerderijen. Wildbeheer Krimpenerwaard en de Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden en nog veel meer organisaties presenteerden zich op 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 februari tussen 19.00 en 22.00 uur. Kortom, er zijn veel voorbereidingen getroffen om deze verlichte en smaakvolle proeverijenroute Krimpenerwaard tot een succes te maken.

     

In de Krimpenerwaard is in Stolwijk, Berkenwoude, Bergambacht en Vlist negen avonden lang letterlijk en figuurlijk het licht gezet op de boerenbedrijvigheid, streekproducten en het agrarisch erfgoed. Op genoemde avonden zijn ruim 140 boerderijgevels fraai uitgelicht. Ook enkele bruggen, een kerk en molens doen mee. Op 25 adressen kon je een of meerdere avonden terecht voor een gastvrij onthaal.
Voor bewoners waren er informatieavonden, zijn plannen gesmeed voor bijzondere activiteiten op hun boerderijen en natuurlijk gingen we ook eten op de deel. Dat werd smullen met de vele producten die boeren en tuinders in dit fantastische gebied voortbrengen.

         

Boergondisch tafelen op 2 februari

De liefde van het platteland gaat door de maag. De meest recente  aanschuifmaaltijd was tijdens de verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard op 2 februari jl. op de Hillegonda Hoeve aan de Bovenkerkseweg in Stolwijk. Hier werd een heerlijk boergondisch driegangenbuffet gepresenteerd. Na elke gang vertelden boerin Andrea of boer John je over een onderdeel van hun veelzijdige bedrijf.  Meer informatie vindt je op de flyer hierboven en … reserveren voor een volgende editie mag via E info@verlichteproeverijen.nl of via contact.

      

 

Print Friendly, PDF & Email