Zoeterwoude krijgt rond feestdagen weer verlichte boerderijenroute

Zoeterwoude krijgt rond de kerstdagen en nieuwjaar weer een verlichte boerderijenroute. Het is een initiatief van de vereniging Wijk en Wouden, waarvoor ruim vijftig aanmeldingen zijn binnengekomen. Het gaat overigens niet alleen om vaak heel oude boerderijen, boerenbedrijven, woonboerderijen, maar ook om andere karakteristieke panden, zoals een voormalig klooster, pastorie, enkele kerken en een molen. Ook bruggen worden aangelicht. 

Doel van de ongeveer negen km lange feeërieke lichtroute is het onder de aandacht brengen van het landelijk gebied, het agrarisch erfgoed, de boerenbedrijvigheid en streekproducten van eigen bodem. Wijk en Wouden wil stad en platteland dichter bij elkaar brengen. En de boeren kunnen, vindt de vereniging, in deze barre stikstoftijden wel een morele oppepper gebruiken.

De lichtroute is van 22 december t/m 1 januari 2023, van 19.00 tot 22.00 uur. Op zes avonden zijn langs de route allerlei activiteiten  van film, toneel en exposities tot kunst, muziek en vertellingen. Onderweg zijn soep en drankjes verkrijgbaar, worden tal van (zuivel)producten van eigen bodem verkocht en vertellen boerenfamilies over hun bedrijf. Verder staat op een van de boerderijen een schoolontbijt met de burgemeester gepland. Een routeboekje met routekaartje is vanaf 21 december bij diverse (boerderij)winkels in Zoeterwoude e.o. verkrijgbaar én op de locaties die ’s avonds open zijn voor bezoek. De route voert langs de Zuidbuurtseweg, het Korte Kerkpad, Noord Aa, Weipoortseweg, Ommedijkseweg, Molenpad, Noordbuurtseweg en het Watertje. Belangstellenden die een kijkje komen nemen, worden gevraagd om zelf ook goed zichtbaar te zijn.  Zij kunnen alleen te voet of op de fiets de verlichte route volgen. Bezoekers kunnen de route van verschillende kanten starten.

Zestien jaar geleden werd in deze regio een soortgelijke route in het licht gezet, maar die was toen gespreid over meerdere gemeenten. Net als toen wordt nauw samengewerkt met Lyanne de Laat, die veel ervaring heeft met verlichte proeverijen- en boerderijroutes. De gemeente Zoeterwoude, diverse fondsen en bedrijven hebben intussen al een bijdrage toegezegd om dit evenement mede mogelijk te maken. De zoektocht van Wijk en Wouden naar kleinere sponsors loopt nog. De precieze routekaart en een overzicht van alle activiteiten ‘onderweg’  zijn bekend.

    

Print Friendly, PDF & Email