Hoe was ‘t in 2017, in de Utrechtse Waarden?

De verlichte proeverijenroute Utrechtse Waarden bestond uit drie routes. Tijdens negen avonden waren 142 adressen in Benschop, Cabauw, Lopik, Polsbroek(erdam) en Snelrewaard aangelicht: agrarische bedrijven en woonboerderijen, een kerk en een molen. Op 30 verschillende locaties, waarvan 17 boerenbedrijven, stonden een of meerdere avonden de deuren gastvrij open om bezoekers een warm onthaal te bezorgen. Zo’n 3.000 mensen kwamen van heinde en verre. Ze reden een, twee of alle drie de routes met de aangelichte locaties en bezochten daarbij ook de nodige adressen .
Inspiratie voor deze route vormden de eerder gehouden verlichte boerderijenroutes in het Groene Hart. De coördinatie lag bij Stichting Het Platteland.

ACTIVITEITEN OP DE BOERDERIJ
Deelnemers aan de route hadden veel ideeën om de open avonden in te vullen. Zo waren er rondleidingen op de agrarische bedrijven, tentoonstellingen van puddingvormen, boerengereedschappen en over erf- en weidevogels, schilderworkshops, een lezing over eeuwenoude wandtegels in boerderijen, muziek met het Weteringkoor uit Cabauw, prijsvragen over de leeftijd van kalfje Miep 7 en het gewicht van een stapel boerenkazen, kleine proeverijen – een walking dinner – aanschuifmaaltijd – buffet met producten uit de streek: een soepje van rivierkreeft, Waards gans, Strivali, boeren- en Turkse yoghurt, kaasfondue, streeksappen en zogeheten Berbers én de introductie van de Lobus, een Lopikse Bolus. Langs de route stonden ook enkele oldtimers in het licht.
Op een uitklapbare plattegrond met een activiteitenoverzicht stonden alle te bezoeken adressen vermeld. In het begeleidend boekwerkje is het ontstaan en het gebruik van het gebied de Utrechtse Waarden beschreven en is achtergrondinformatie over de aangelichte locaties gegeven.

ENKELE DATA
De kick off was op 8 en 11 november 2016, tijdens het zogeheten Burgemeestersontbijt als onderdeel van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. De vier burgemeesters in dit gebied ontbeten met een schoolklas in of boven de koeienstal.
De officiële opening gebeurde op 25 januari jl. bij deelnemer kaasboerderij Verweij aan de Noordzijdseweg in Polsbroek.
De eerste verlichte proeverijenroute in de provincie Utrecht was op 26, 27 en 28 januari, 2, 3, 4, 9, 10 en 11 februari 2017.

RESULTAAT
Bezoekers aan deze verlichte proeverijenroute weten nu waar hun eten, de heerlijke streekproducten, vandaan komt. Dat dit ook bij je om de hoek mogelijk is, in de prachtige boerderijlinten die de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein rijk zijn. Mensen beseffen verder dat er veel te doen is op het gebied van cultuurhistorie en dat boerderijen een belangrijk onderdeel uitmaken van het wonen en werken in Utrecht.

AANLEIDING
Het Platform Utrechtse Waarden wilde haar werkgebied toeristisch beter op de kaart zetten. Het idee van een verlichte boerderijenroute, dat in 2010 langs de Lange Linschoten plaatsvond, in een nieuwe vorm over het gehele gebied uit te rollen was de start voor de verlichte proeverijenroute Utrechtse Waarden.

Print Friendly, PDF & Email