Hoe was het in 2018, in de Krimpenerwaard?

Met een vroege vogelwandeling en een avond over oude wandtegels in boerderijen eindigde de verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard. Negen avonden lieten 147 deelnemers de lampen op hun boerderij, molens, bruggen of kerk schijnen. De routeboekjes met -kaart en programma waren verkrijgbaar in de winkels en op de 25 boerderijen die een of meerdere avonden te bezoeken waren. Er was heel veel te doen. De druk bezochtste adressen bleken kaasboerderij De Jongenhoeve in Bergambacht en twee locaties in Berkenwoude: melkveebedrijf Vermeulen-Rehorst en de boerderij van de familie Verdoold.
De verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard bestond uit een rondje Stolwijk – Berkenwoude en een rondje Stolwijk – Bergambacht – Vlist. Tussen de 3.500 en 4.000 mensen kwamen van heinde en verre om te genieten van deze smakelijke route en adressen te bezoeken. De coördinatie lag bij Stichting Het Platteland.

ACTIVITEITEN OP DE BOERDERIJ
Er waren proeverijen met hamburgers van eigen vee, wild, toetjes gemaakt van melk van hun bedrijf, soepje van rivierkreeft, gans, kaasfondue en -blokjes, kefir, boerenschepijs, streeksappen en streekbier. Boeren en boerinnen waren druk in de weer, maar ook de burgerbewoners van boerderijen. LTO Noord en Wildbeheer Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap HHSK en Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden, diverse historische verenigingen en nog veel meer organisaties presenteerden zich. Eénmalig was er een unieke bustoer met gids langs de aangelichte boerderijen. Dat de liefde van het platteland ook door de maag gaat, bleek op de Hillegonda Hoeve in Stolwijk. Daar was een heerlijke boergondisch driegangenbuffet. De donderdagvonden werden ingevuld met muziek en theater: de 100-jarige Harmonie Stolwijk en de Vlisterzangers traden op en De Dotters verzorgden een try-out voor hun naderend toneelstuk. Alle avonden waren fotografen op pad. Die legden de aangelichte locaties vast.
Op veel plaatsen hingen posters en lagen flyers om mee te nemen. In de kranten verschenen artikelen. Ook voor RTV waren er interviews. Berichten op de facebookpagina werden vaak gedeeld.

ENKELE DATA
De officiële opening was op 31 januari bij het deelnemende melkveebedrijf van Dennis en Tineke Vermeulen-Rehorst aan de Achterbroek in Berkenwoude. Met wethouder Pieter Neven, dijkgraaf Hans Oosters, polderdichter Julia van Ipenburg en Caroline van der Plas, initiatiefnemer van @Boerburgertweet en mede-oprichter van Team Agro NL plaatsten zij gezamenlijk de boerderij in het volle licht.
De kick off voor deze verlichte proeverijenroute was tijdens het zogeheten Nationaal Schoolontbijt in de tweede week van november 2017. Een schoolklas enthousiaste kinderen van OBS De Schakel ontbeet met enkele raadsleden van de gemeente Krimpenerwaard in de koeienstal van de familie Vonk Noordergraaf in Ouderkerk aan den IJssel.
De verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard was op 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 februari 2018.

RESULTAAT
Bezoekers aan deze verlichte proeverijenroute weten nu waar hun eten, de heerlijke streekproducten, vandaan komt. Dat dit ook bij je om de hoek mogelijk is, in de prachtige boerderijlinten die de gemeente Krimpenerwaard rijk is. Mensen beseffen verder dat er veel te doen is op het gebied van cultuurhistorie en dat boerderijen een belangrijk onderdeel uitmaken van het wonen en werken in dit Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart.

Print Friendly, PDF & Email