Leerlingen van groep 8 genieten op boerderij De Weipoort

Met een ontbijt op een boerenbedrijf wil de gemeente Zoeterwoude en de organiserende VANL Wijk en Wouden de schoolkinderen laten weten waar het dagelijks eten vandaan komt; en dat is dicht bij huis. Na het heerlijke gezonde kerstontbijt met producten uit de buurt  volgde voor zo’n zestig kinderen uit groep 8 van basisschool Het Avontuur met boer en boerin een rondleiding over het bedrijf. Het ontbijt met burgemeester Fred van Trigt was op 23 december 2022 op melkveebedrijf en zorgboerderij De Weipoort van familie Dorrepaal.

Van eigen bodem
Een ontbijt met veel ingrediënten, geproduceerd in Zoeterwoude: alle zuivelproducten (melk, yoghurt, boter, kaas e.d.) waren gesponsord door De Leidse Kaas Koe en kaasboerderij De Vierhuizen. Met zoveel producten van eigen bodem was het sowieso een bijzonder ontbijt.
De burgemeester benadrukte dat eveneens, maar wees daarna alle kinderen op het belang van een goed ontbijt en wel elke ochtend. Als voormalig gymleraar stimuleerde hij de kinderen voorts om vooral veel te bewegen, zo mogelijk bij een sportclub. Zijn devies: gezond eten en regelmatig bewegen, jong geleerd oud gedaan.

Kalfjes favoriet
Bij de rondleiding genoten de jonge gasten van de koeien, kalveren, geitjes, kippen, pony en het hangbuikzwijn. De kalfjes waren duidelijk favoriet bij de jeugd. Op het grote terrein rondom de zorglocatie en de boerderij konden de schoolkinderen vervolgens even ravotten en hun energie kwijt.
Met dat bewegen zat het op deze dag wel goed: en wéér sprongen ze allemaal op hun fiets terug naar school. En daarna lekker vakantie.

Print Friendly, PDF & Email